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QUESTION:  Is it within the role and scope of practice for Advanced Practice Registered 
Nurses (APRN) to admit patients to the hospital? 

The State Board of Nursing for South Carolina recognizes that the Advanced Practice Registered 
Nurse scope of practice includes a collaborative agreement between the APRN and the 
collaborating physician.  According to the Nurse Practice Act Chapter 33: Section 40-33-20 (5) 
"Advanced Practice Registered Nurse" or "APRN" means a registered nurse who is prepared for 
an advanced practice registered nursing role by virtue of additional knowledge and skills gained 
through an advanced formal education program of nursing in a specialty area that is approved by 
the board. The categories of APRN are nurse practitioner, certified nurse-midwife, clinical nurse 
specialist, and certified registered nurse anesthetist. An advanced practice registered nurse shall 
hold a doctorate, a post-nursing master's certificate, or a minimum of a master's degree that 
includes advanced education composed of didactic and supervised clinical practice in a specific 
area of advanced practice registered nursing. APRNs must achieve national certification within 
two years post-graduation. An APRN may perform those activities considered to be the practice 
of registered nursing or advanced practice consisting of nonmedical acts, such as population health 
management; quality improvement or research projects within a health care system; and analysis 
of data and corresponding system recommendations, revisions, developments, or informatics. An 
APRN also may perform specified medical acts pursuant to a practice agreement as defined in item 
(45).  

Per SECTION 40-33-34. Performance of medical acts; qualifications; practice agreements; 
prescriptive authorization; anesthesia care; definitions.  “An APRN is subject, at all times, to the 
scope and standards of practice established by the board-approved credentialing organization 
representing the specialty area of practice… A licensed NP, CNM, or CNS performing medical 
acts must do so pursuant to a practice agreement with a physician who must be readily available 
for consultation… Medical acts performed by a nurse practitioner or clinical nurse specialist must 
be performed pursuant to a practice agreement between the nurse and the physician or medical 
staff.” 
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As part of the APRN’s practice agreement and scope of practice, the APRN is recognized as 
working with a collaborative physician who approves and supports the practice agreement 
developed collaboratively between the APRN and the physician. If the collaborating physician has 
hospital admitting privileges, then the APRN that he/she has a written practice agreement with 
may admit patients to the hospital as well if this is included in the practice agreement.  However, 
it is recognized that it is the decision of the hospital and according to its bylaws as to whether the 
APRN is granted admitting privileges. Therefore, the State Board of Nursing for South Carolina, 
recognizes that it is within the scope of practice for the APRN to admit patients to the hospital if 
the hospital bylaws/policy grant this privilege. 
 
 
This statement is an advisory opinion of the State Board of Nursing for South Carolina as to what 
constitutes competent and safe Advanced Practice Registered Nurse practice. 
 


