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QUESTION:  May an Advance Practice Registered Nurse (APRN) with prescriptive 
authority prescribe medications for members of his or her immediate 
family? 

In as much as the Nurse Practice Act, S.C. Code Ann. §40-33-5, et seq., does not specifically 
address this issue, the State Board of Nursing for South Carolina must refer to the law governing 
the prescription of medications by physicians for guidance. S.C. Code Ann. § 40-47-113 sets forth 
the requirement of an established physician-patient relationship as a prerequisite to prescribing 
drugs, in relevant part, as follows:  

(A) It is unprofessional conduct for a licensee initially to prescribe drugs to an individual
without first establishing a proper physician-patient relationship. A proper relationship, at
a minimum, requires that the licensee make an informed medical judgment based on the
circumstances of the situation and on the licensee's training and experience and that the
licensee:

(1) personally perform and document an appropriate history and physical examination, make
a diagnosis, and formulate a therapeutic plan;

(2) discuss with the patient the diagnosis and the evidence for it, and the risks and benefits
of various treatment options; and

3) ensure the availability of the licensee or coverage for the patient for appropriate follow-
up care.

(B) Notwithstanding subsection (A), a licensee may prescribe for a patient whom the licensee
has not personally examined under certain circumstances including, but not limited to,
writing admission orders for a newly hospitalized patient, prescribing for a patient of
another licensee for whom the prescriber is taking call, prescribing for a patient examined
by a licensed advanced practice registered nurse pursuant to a collaborative practice
agreement, a physician assistant, or other physician extender authorized by law and
supervised by the physician, continuing medication on a short-term basis for a new patient
before the patient's first appointment, or prescribing for a patient for whom the licensee has
established a provider-patient relationship solely via telemedicine so long as the licensee
complies with Section 40-47-37 of this act.
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(C) Prescribing drugs to individuals the licensee has never personally examined based solely 

on answers to a set of questions is unprofessional. 
 

The State of South Carolina Board of Medical Examiners (BME) previously issued an advisory 
opinion regarding whether a physician should prescribe for a family member. The BME’s advisory 
opinion states:  

 
While the State Board of Nursing for South Carolina recognizes that in certain instances a 
physician may need to prescribe medications for family members, the Board recognizes 
that such treatment may provide less than optimal care for a family member. Treatment of 
the immediate family members should be reserved for minor illnesses, temporary or 
emergency situations. Appropriate consultations should be obtained for the management 
of major or extended periods of illness.  
 
State law requires the presence of a valid physician/patient relationship before any 
controlled substance can be prescribed. This relationship should include knowledge of the 
medical condition and an assessment of the benefit-risk ratio of the use of such substance. 
A practitioner cannot usually acquire a valid physician/patient relationship with himself or 
herself nor with a member of his or her immediate family for the purpose of prescribing 
controlled substances, due to the loss of objectivity in making the proper medical decisions.  
 
The Board feels that prescribing controlled substances for family members is outside the 
scope of good medical practice in South Carolina except for a bona fide emergency 
situation where the health and safety of an individual may be at great detriment. A 
practitioner may prescribe limited amounts of controlled substances until such time as 
another objective practitioner can be contacted.  
Appropriate records should be maintained for written prescriptions and/or administration 
of any Schedule II, III, IV, or V controlled substance. 

 
The State Board of Nursing for South Carolina concludes that it is outside the scope of good 
nursing practice for an APRN to prescribe medications for his or her family members except for a 
bona fide emergency situation where the health and safety of an individual may be at great 
detriment. Under no circumstances should an APRN prescribe medications for anyone outside his 
or her approved practice agreement or prescribe a quantity of any medication in excess of that 
required for a “bridge” until the family member may seek treatment from an objective care 
provider. For purposes of this Advisory Opinion, the Board of Nursing defines a “bridge 
prescription” as a one-time prescription not to exceed a ten (10) day quantity.  
 
 
 



 
 

 

 
 
 
A licensee’s prescriptive authority may be terminated by the State Board of Nursing for South 
Carolina if the licensee prescribes outside the scope of the approved practice agreement, violates 
a provision of Section 40-33-110 or violates any state or federal law or regulations applicable to 
prescriptions, pursuant to S.C. Code Ann. §40-33-34(G).  
 
 
This statement is an advisory opinion of the State Board of Nursing for South Carolina as to what 
constitutes competent and safe Advanced Practice Registered Nurse practice. 
  
 


