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QUESTION:  Is it within the role and scope of practice for the Certified Registered Nurse 
Anesthetist (CRNA) and Advanced Practice Registered Nurses (APRN) with 
education and preparation to insert invasive cardiovascular monitoring lines? 

The State Board of Nursing for South Carolina acknowledges that it is within the role and scope of 
practice for CRNAs and certain other APRNs with education and preparation to insert invasive 
cardiovascular monitoring lines including, but not limited to, central venous and pulmonary arterial 
catheters. CRNAs and certain other APRNs education and preparation provide the knowledge base for 
this skill.  CRNAs and certain other APRNs are expected to have demonstrated skill competency and 
to have applicable written guidelines in accordance with, Section 40-33-34 Performance of delegated 
medical acts; qualifications; protocols; prescriptive authorization; anesthesia care of the Laws 
Governing Nursing in SC, Chapter 33, and section 40-33-34. 

This statement is an advisory opinion of the Board of Nursing as to what constitutes competent and 
safe nursing practice. 


