
 

 

 

 

 

POSITION STATEMENT ON THE CLOSING OF A MEDICAL PRACTICE 
IN SOUTH CAROLINA1 

 

It is the patient's decision from whom to receive care. Therefore, it is the responsibility of all 
practitioners and other parties that may be involved to ensure that patients are notified of changes 
in the practice, sufficiently far in advance (at least 30 days) to allow other medical care to be 
secured as set forth herein.  Patients should clearly understand that the choice of a health care 
provider is the patients’ choice.  Patients should be told how to reach any practitioner(s) still 
practicing medicine within the state, and when specifically requested, should be told how to 
contact departing practitioners.  Finally, patients must be told how to obtain copies of or transfer 
their medical records. 
 
Failure to provide patients with adequate notice may constitute abandonment of the patient and 
subject the provider to disciplinary action. 
 
When a physician retires, terminates employment or otherwise leaves a medical practice, he 
or she is responsible for: 

 Ensuring that patients receive reasonable notification and are given the opportunity to 
obtain copies of their records or arrange for the transfer of their medical records to another 
physician; and 

 Updating your business address with the South Carolina Board of Medical Examiners when 
moving practices or practice locations and notifying the Board when retiring and specifying 
who has custodianship of the records, and how the medical records may be obtained.  The 
SCBME cannot retain patient records.  

 The obligation to provide notification of the closing of the practice remains the obligation 
of the departing physician regardless of the corporate structure of your practice.    

 
 
 
Notification to patients: 
                                                            
1 The Board is authorized to “publish advisory opinions and position statements relating to practice procedures or 
policies authorized or acquiesced to by any agency, facility, institution, or other organization that employs persons 
authorized to practice under this chapter to comply with acceptable standards of practice.” S.C. Code Ann. § 40-47-
10(I)(1). 



 
(1) Posting such notice on the physician's or practice website or social media pages (Twitter, 
Facebook, Instagram, etc.), or publishing notice in the newspaper of greatest general circulation 
in each county in which the physician practices or practiced and in a local newspaper that serves 
the immediate practice area; and 
 
(2) Placing written notice in the physician's office as soon as the decision is made but in no 
case, no less than thirty (30) days prior to closing the practice or upon a physician’s decision to 
terminate employment; and   
 
(3)  Notifying patients seen in the last two years of the physician's discontinuance of practice 
by either sending a letter to each patient or sending an email to each patient notifying them of the 
closing of the practice or termination of the physician.  If the practice receives notice that the email 
address of a patient is no longer valid, the physician or practice shall notify those patients by 
sending a letter to those patients.  
 
Notices placed in the physician's office shall be placed in a conspicuous location in or on the facade 
of the physician's office announcing the termination, sale, or relocation of the practice. The sign 
must be placed at soon as possible but less than thirty (30) days prior to the termination, sale or 
relocation of practice and shall remain until the date of termination, sale or relocation.  If 
practicable, the notice should remain on the front door after the practice closes.  The notice must 
provide the patient with information on how they may obtain their medical records.  
 
Physician’s offices should keep the telephone phone number of the closed practice active for a 
minimum of 30 days and include key information on the voicemail after the practice has closed so 
patients can obtain their medical records.  
 
When requested, the practice should provide a departing physician with the contact information of 
his/her patients to ensure the departing physician is allowed to fulfill patient notification 
responsibilities. 
 
If requested by a patient of that physician, the group practice must inform that physician's patient 
of the departing physician's new address, and that copies of the patient's medical records may be 
forwarded to the departing physician's new practice. It is unethical for any remaining physicians 
in the group to withhold such info upon request of a patient. 
 

Record Retention and Disposal: 

South Carolina Code § 44-115-120 governs the length of time a physician must retain records for 
adults and minors.  Pursuant to this section, “[p]hysicians shall retain their records for at least ten 
years for adult patients and at least thirteen years for minors. These minimum recordkeeping 
periods begin to run from the last date of treatment. After these minimum recordkeeping periods, 
the records may be destroyed.” 



One option for record maintenance is self-storage. Scanning paper records may eliminate some 
volume. However, the records must be accessible so that copies can be produced and provided at 
time of demand, and must be clearly and carefully archived. Moreover, records must be protected 
against the environment and pests and in a manner that continues to comply with all HIPAA 
Privacy and Security Rule requirements. Physicians cannot realistically maintain records in a 
HIPAA-complaint manner in their homes, garages, etc. Self-storage facilities may provide some 
additional protection but are also generally unregulated and unsecure. Commercial record facilities 
provide an additional layer of protection. You should look for a facility that is able to comply with 
HIPAA Privacy and Security Rule requirements and is willing to enter into a HIPAA-compliant 
Business Associate Agreement with you, detailing issues such as access to records, breach 
notification requirements and indemnification. 
 

Rather than arrange for and manage records yourself, another option for record storage is to arrange 
with a buyer, succeeding physician or facility, pursuant to a contract, to maintain your patient 
records and allow you access in the event the need arises. The disadvantage of such a transfer is 
that the physician or facility storing the records may eventually or inadvertently destroy, lose, or 
otherwise compromise the records. In the event a physician finds himself facing a malpractice suit, 
this could forfeit an adequate defense. 
 
A well-managed digital repository may significantly reduce or eliminate the need to maintain paper 
records. However, technology is fluid and becomes antiquated quickly. Information stored on 
magnetic mediums such as CD drives, zip-drives, or backup tapes lose their magnetism and 
therefore their ability to hold information. As such, these mediums are not viable long-term record 
storage options and it is advised that physicians maintain software licensure programs and all 
necessary updates. Depending upon your technology infrastructure, it may be necessary to 
maintain the server, computer, or software programs. Moreover, evaluate whether adequate 
privacy, encryption and metadata protection are in place based on the format used for data storage. 
 

You must properly dispose of inactive patient records that will not be transferred to patients or 
new practices and/or those records you have maintained beyond the recommended storage periods. 
It is strongly recommended you use a professional record destruction service and having a 
confidentiality agreement and HIPAA Business Associate Agreement in place with the contractor. 
In the event of a breach of confidentiality, such agreements should indemnify the physician and 
hold such physician harmless. Moreover, you should request a certificate of destruction and be 
certain that sub-contractor companies are not involved in the record destruction process.  
 
Please note that is not advisable to burn patient records. If records contain x-rays, the heat may 
release dangerous metals; moreover, it often does not completely destroy all records. Paper 
recycling also does not ensure confidentiality. Destroying records improperly is considered 
negligence and has a high risk of being a HIPAA violation. 
 
While practices are ethically obligated to notify patients before record destruction, this is 
unnecessary if you have already informed patients of their ability to obtain or transfer a copy of 
their record when closing your practice. However, if you have not already informed patients of 
this right, you should notify each patient by a letter to his or her last known address and publish a 



notice in the newspaper on three or more occasions, giving patients a reasonable period of time 
to request or transfer records. 
 
A physician should notify the regulatory and business agencies impacted by the closure, including 
Centers for Medicare, Medicaid Services (CMS), the Drug Enforcement Administration (DEA), 
health insurers, and state medical or business associations. 
 
Physicians under discipline 
 
Physicians who have voluntarily surrendered their licenses or have had their licenses suspended 
or revoked by the Board must notify their patients as outlined herein within 30 days of the effective 
date of the voluntary surrender or revocation.  Physicians who have voluntarily surrendered their 
licenses or have had their licenses revoked by the board must obtain a custodian for their medical 
records within 30 days of the effective date of the voluntary surrender or revocation.  The SCBME 
should me notified within 30 days who the custodian of their medical records are. 
 
When Notice is not required 
 
A physician is not required to provide notice of his or her discontinuation of practice to patients if 
the physician: 

(1) treated the patient while in a locum tenens position at a practice location for a period of no 
longer than six months at that location. For the purpose of this section, "locum tenens" is defined 
as a position in which a physician is employed or contracted on a temporary or substitute basis to 
provide physician services; 

(2) only treated the patient in the following settings:  (a) a hospital; (b)an emergency department; 
(c) a birthing center; (d) an ambulatory surgery center; (e) provided only anesthesia services; (f)     
radiology services based on an order by a treating physician, or (g) pathology services.  
 
Related Policies/Resources 
 
South Carolina Board of Medical Examiners Policy Relative to Termination of Physician-Patient 
Relationships 
https://llr.sc.gov/med/Policies/Termination_of_Physician-Patient_Relationships.pdf  
 

South Carolina Physicians' Patient Records Act-S.C. Code § 44-115-10 
https://www.scstatehouse.gov/code/t44c115.php  
 

Transfer of Patient Records First-Time Requests 
https://llr.sc.gov/med/Policies/metransfirst.aspx  
 

Patient Records Electronic Access Playbook:  This AMA Playbook focuses on dispelling myths 



around HIPAA and helping physicians and their practices understand their obligations to provide 
patients with access to their health information. 
https://www.ama-assn.org/system/files/2020-02/patient-records-playbook.pdf 


