
 

April 15, 2024 

SOUTH CAROLINA BOARD OF MEDICAL EXAMINERS’  
STATEMENT ON CME HOURS ON CONTROLLED SUBSTANCES1 

 

South Carolina Code § 40-47-40(2)(a), regarding continuing education required for renewal, 
states that at least two (2) hours of the forty-hour requirement should be related to approved 
procedures of prescribing and monitoring controlled substances listed in Schedules II, III, and IV.  
The Board recognizes that not all practitioners maintain a DEA license and therefore do not 
prescribe controlled substances.  Additionally, the Board recognizes that some specialties within 
the practice of medicine do not prescribe controlled substances.   

In an effort to make more meaningful the continuing education of controlled substances of those 
practitioners who do not prescribe controlled substances, the Board will accept accredited 
education and training on controlled substances, their use, either generally or specialty specific, 
their abuse, diversion, and addictive properties and the treatment of same, to satisfy and fulfill 
the mandatory controlled substances CME requirement.   

Practitioners who prescribe controlled substances must still continue to take continuing 
education related to prescribing and monitoring controlled substances. 

As previously noted by the Board, for the purposes of the two-hour requirement listed above, an 
ACCME or AOA CCME-approved course in prescribing and monitoring controlled substances is 
required. Offerings that fulfill this requirement include but are not limited to CME hours in 
controlled substance prescribing sponsored by the Federation of State Medical Boards, the South 
Carolina Medical Association, other professional organizations with ACCME or AOA CCME 
certified CME (e.g. AAFP, ACP), and any FDA-REMS (Risk Evaluation and Mitigation Strategy) 
compliant CME courses. 

 
1 The Board is authorized by law to (1) publish advisory opinions and position statements relating to practice 
procedures to comply with acceptable standards of practice; (2) develop minimum standards for continued 
competency of licensees continuing in or returning to practice; and (5) use minimum standards as a basis for 
evaluating safe and effective medical practice.  S.C. Code § 40-47-10(I).   


